sreda, 15. april 2015

Odgovornost posameznika in etične finance

Pozdravljeni,
obljubil sem vam "nekaj o razvoju hranilništva v Sloveniji po II. svetovni vojni", a še pred tem o konkretnih spremembah, ki smo jih uvedeli v našem gospodinjstvu.
Vsak med nami lahko veliko naredi z malimi spremembami, sicer bodo za to poskrbeli veliki - oni bodo odločali za male in...v korist koga bodo odločali ?
Posameznik je odgovoren za vse vidike svojega življenja, in vsaka odločitev ima najmanj dva vidika - finančni in čustveni. zato je uvajanje sprememb tako mukotrpno. Tudi pri meni je to trajalo in trajalo, zato vem da odločitev ni lahka - tisoč je razlogov, da nekaj ne narediš, samo eden je, da to narediš.

Po 23. letih sem v decembru 2014 (oba z ženo) zamenjal svojo banko, ki sem ji bil zvest.
O zamenjavi sem razmišljal, a nisem ukrepal.

Nekaj dejstev. V Sloveniji je pri bankah in hranilnicah odprto cca 2 mio transkacijskih računov (v nadaljevanju: TRR). Od tega cca 1,8 mio TRR fizičnih oseb (v nadaljevanju: FO) ter več kot 163.000 TRR pravnih oseb (v nadaljevanju: PO) in samostojnih podjetnikov (v nadaljevanju: S.P.). Številka za TRR FO v pri večini bank in/ali hranilnic ni javna infomacija, zato je to ocena, a dosti točna.

Predstavil vam bom koncept upravljanja bančnih stroškov (in ostalih stroškov gospodinjstva) in optimiziranje le-teh.
Na kratko:
1.) bančni stroški: v primeru našega gospodinjstva so se mesečni bančni stroški ZNIŽALI za 14 € v primerjavi z bančnimi stroški pred zamenjavo. Letno to pomeni kar 167 € bančnih stroškov manj.
Če upoštevam še "optimiranje" stroškov samostojnega podjetnika (zaprtje) so skupni PRIHRANKI gospodinjstva povezani z bančnimi stroški in poslovanjem S.P.-ja  ŽE cca 310 €/letno.
Še ta zanimivost...mesečne obresti nam v celoti pokrivajo mesečne bančne stroške, čemur pred zamenjavo banke ni bilo tako !!!

Kaj to pomeni na nivoju Slovenije ?
Veste, da sem zagovornik etičnega in transparetnega financiranja ter etičnega bančništva in ustanovitve etične banke v Sloveniji.

Vsak med nami bi z malenkostno spremembo pripomogel k ogromno spremembi na nivoju Slovenije.
O čem govorim ?
V hipotetičnem primeru, da vsak poskrbi za optimiranje svojih (vsaj bančnih stroškov), bi bili lahko prihranki gospodinjstev po Sloveniji pri FO cca 24 mio € mesečno (govorimo o cca 1,8 mio TRR FO). Če dodamo še TRR-je PO in S.P.-jev (nekaj čez 163.000 je podatek pri AJPES na dan 31.12.2013) se ta znesek mesečnega prihranka poveča na več kot 26.000.000 € (ponavljam: govorim samo o bančnih stroški in ne upoštevam prispevkov za socialno varnost, ki znašajo v primeru "popoldanskega" S.P.-ja najmanj 64,53 € mesečno). Letno to pomeni znesek - FO lahko hipotetično prihranijo več kot 293.000.000 €, PO in S.P.-ji še dodatnih 23.000.000 €. Skupaj več kot 316 milijonov € letno !
Koliko kapitala potrebujemo, da ustanovimo banko v Sloveniji po veljavni zakonodajo - glede na zgornje zneske borih 5 mio €. Zanemarljivo malo, glede na to koliko vsi skupaj lahko naredimo sami glede "bančništva" v Sloveniji...
Ponavljam, to je hipotetični primer: moj primer, ki je bil zelo rigorozen, sem apliciral na Slovenijo pod pogojem, da vse FO, PO in S.P.ji zamenjajo banko. To je seveda v praksi neizvedljivo, a pot je samo takšna...upravljatio s svojim življenjem,  financami in čustvi...

Omenil sem, da sem optimiral tudi ostale "nebančne" stroške našega gospodinjstva (trije člani dva homosapiensa in ena mačka...). Tukaj je prihranek še večji.
Koliko gospodinjstev je v Sloveniji ? Po stanju 1.1.2011 je v Sloveniji čez 813.000 gospodinjstev in vsako od njih ima povprečno 2,48 člana (mačji in pasji člani niso šteti...).

Kaj sem še naredil glede optimiranja stroškov gospodinjstva:
- optimiral sem svoje ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE (leto 2015)
- prodal sem AVTO (feb 2015) (gospodinjstvo ima sedaj EN avto namesto, dveh...)
- še sledi: optimiral bom POKOJNINSKO VARČEVANJE (zavarovanje) - II. steber bom zamenjal s III. pokojninskim stebrom..

Izhodišča:
- naše gospodinjstvo je vedno živelo "pod svojimi finančnimi zmoznostmi" - ni bilo nikoli prezadolženo
- niso upoštevani morebitni bančni stroški povezani s krediti gospodinjstva in/ali PO&S.P.-ja
- stroški (izdatki oz odlivi) gospodinjstva so stalno prilagojeni prihodkom (in privarčevanim sredstvom) gospodinjstva (čeprav so se le-ti v letu 2014 tudi kar znantno ZNIŽALI...)

Ampak, kvaliteta življenja se je kljub "odpovedovanju" v obliki optimiranja celo izboljšala, čeprav smo imeli v gospodinjstvu tudi precej hudih življenjskih preizkušenj...

Za več informacij glede OPTIMIRANJA STROŠKOV GOSPODINJSTVA sem vam na voljo na mejlu: STOJAN.ZORZENONE@AMIS.NET

Lep dan še naprej,








Ni komentarjev:

Objavite komentar